Wortelsoep
Wortelsoep (ook wel bekend als het Franse Potage à la Crecy) is een pureesoep die met name in de herfst en winter wordt gegeten. Het wordt bereid met wortels als hoofdingrediënt.
Het Franse recept is vernoemd naar de Noord-Franse stad Crécy, die ooit bekend stond om de kwaliteit en het produceren van de mooiste wortels in het land.[1]
Het is niet noodzakelijk om wortels te schillen, tenzij de wortels oud, dik of niet-organisch gekweekt zijn. Wortels kunnen afhankelijk van het recept of naar persoonlijke voorkeur geheel, in stukjes of geraspt bereid worden. Bij verwarming van groenten worden fytonutriënten soms beschadigd.[2] Het bètacaroteen in wortels is daarentegen hittebestendig.[3] Bij het koken van wortels is voorzichtigheid vereist om de smaak en de algemene voedingswaarden te behouden.Voorbereiden van de wortelsoep
Ingrediënten
Wortelsoep kent naast wortels meestal ook ingrediënten als ui en aardappelen.
Soorten wortelsoep
Gemberwortelsoep
Dit is een wortelsoep met gember om tijdens de koude wintermaanden gegeten te worden.[4]
Romige Thaise aardappel-wortelsoep
Deze soep wordt bereid met zoete aardappelen, amandelboter en Thaise curry.
Curry-kokos-wortelsoep
Deze soep is gebaseerd op de zoetheid van de wortels, de romige zijde van volle kokosmelk en de hitte van gember– en kerriepoeder.
Tahin-wortelsoep
Deze wortelsoep wordt bereid met tahin als basis, in plaats van yoghurt of room. Er kunnen gerookte paprika en pistachenoten worden toegevoegd, maar het kan ook gekruid worden met komijn en koriander of sojasaus. Ook kan de soep worden gemixt met geroosterde kikkererwten, gehakte amandelen of gesneden rode paprika’s.
- Gember wortelsoep
- Romige Thaise aardappel-wortelsoep
- Curry-kokos-wortelsoep
- Tahini-wortelsoepBron wikipedia
De meeste soepen zijn van structuur appelmoes achtig.
daar ik niet zo gek ben op deze structuur van soep heb ik besloten om hier een gladde soep van te maken .
Met bijzondere toevoeging van kruiden resultaat een heerlijke soep waarvan proevers zeggen
Oh maar dat is lekker
gladde wortelsoep
Equipment
- pannen 2 x
- zeef
- staafmixer
Ingredients
- 1 kilo wortelen
- 1 stuk tomaten
- 1 stuk prei
- 1 stuk paprika
- 1 stuk uiu
- 3 tenen knoflook
- 1 theelepel gember
- 3 theelepels Chermoula kruiden
- 2 theelepels paprika poeder
- 2 theelepels kerriepoeder
- 50 gram boter
- 100 ml kookroom
- 1,5 liter groente bouillon 2 pakjes
Instructions
- zet de ingrediënten klaar en was en snij alle groenten
- doe boter in de pan
- ui en knoflook erbij
- tomaten erbij
- prei en paprika erbij
- de gesneden wortelen in de pan
- flink omroeren voeg de bouillon toelaat dit een half uur kokenvoeg nu alle kruiden toepureer de soepgoed omroeren dat de kruiden er lekker inzittenje hebt nu een wortelsoep met een structuur van appelmoes !
- zet de tweede pan klaar met de zeef eropgiet de eerste pan over in de tweede door de zeef. en laat nog een kwartier tot half uur op een klein vuur sudderen kan ook met sudderplaat nu gaan we de soep een beetje romiger maken doe ongeveer 100ml kookroom toevoegen
- serveer lekker in een mok
- of als voorgerecht bij de maaltijd