Startpagina

Sinds 2010

Groningse eierbal

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Groningse eierbal

Eierbal

De eierbal is een populaire snack in Noord- en Oost-Nederland. Daar is de eierbal bij de automatiek, snackbar en cafetaria’s te verkrijgen. Buiten die regio’s heeft de eierbal nauwelijks bekendheid. Hij toont veel overeenkomsten met het Limburgse frietei. De eerste eierballen werden begin jaren 50 gefrituurd in Groningen bij Automatiek Sloots.

Een eierbal bestaat uit een heel of half hard gekookt, gepeld ei in ragout. De bal wordt gepaneerd en gefrituurd. Een variant hierop is het friet-ei, waarbij het in ragout gedrenkte ei soms in stukjes gehakt is, alvorens het in een balletje door het paneermeel gerold is. Dit friet-ei kan onder meer worden aangetroffen in Oost- en Zuid-Nederland.

De grootste eierbal ter wereld is op 24 juni 2015 gefrituurd bij snackbar Friet van Piet door een aantal Groningse studenten. Hiervoor werd een struisvogelei gebruikt. De omtrek van de eierbal was 44 cm.

In Groot-Brittannië is er een vergelijkbare snack (Scotch egg), die naar zeggen voor het eerst werd geproduceerd in 1738. In Nederland wordt deze snack waarbij het ei in een gehaktbal is verwerkt vogelnestje genoemd. bron : wikipedia

Groningse eierbal

ei omkleed met ragout en paneermeel
Prep Time 10 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 20 mins
Course snack
Cuisine Hollands
Servings 2 personen
Calories 45 kcal

Equipment

  • 2 bakjes
  • frituurpan

Ingredients
  

  • 3 stuk eieren
  • 4 stuk rundvlees kroketten
  • 1 bakje paneermeel

Instructions
 

  • kook de 2 eieren voor 12 minuten
  • zet de kroketten klaar
  • bakje met de derde ei
  • kerriepoeder
  • paneermeel
  • koel de eieren na 12 minuten koken
  • gepelde eieren
  • bestrooi de eiren met wat kerriepoeder
  • snij de kroketen door de helft
  • voor iedere eier bal 4 stukken uit 2 kroketten
  • Omkleed nu het ei met de kroketten en maak er een bal van
  • kluts het derde ei in een bakje
  • eierbal erdoor
  • zet een bakje paneermeel erbij
  • en rol de bal door de paneermeel
  • je heb nu 2 perfecte eierballen
  • frituur op 180 graden
  • 5 a 6 minuten gefrituurd
  • eet smakelijk
Keyword eierbal, groningse eierbal
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Groningse eierbal
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De recepten van Mijn-keuken zijn gratis.
Ook de website is gratis. Doneer een kop koffie voor de moeite

Fit chef family,

het kookboek voor het hele gezin.leuke recepten leuk om te doen

fit chef family