Startpagina

Sinds 2010

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Groningse eierbal

Eierbal

De eierbal is een populaire snack in Noord- en Oost-Nederland. Daar is de eierbal bij de automatiek, snackbar en cafetaria’s te verkrijgen. Buiten die regio’s heeft de eierbal nauwelijks bekendheid. Hij toont veel overeenkomsten met het Limburgse frietei. De eerste eierballen werden begin jaren 50 gefrituurd in Groningen bij Automatiek Sloots.

Een eierbal bestaat uit een heel of half hard gekookt, gepeld ei in ragout. De bal wordt gepaneerd en gefrituurd. Een variant hierop is het friet-ei, waarbij het in ragout gedrenkte ei soms in stukjes gehakt is, alvorens het in een balletje door het paneermeel gerold is. Dit friet-ei kan onder meer worden aangetroffen in Oost- en Zuid-Nederland.

De grootste eierbal ter wereld is op 24 juni 2015 gefrituurd bij snackbar Friet van Piet door een aantal Groningse studenten. Hiervoor werd een struisvogelei gebruikt. De omtrek van de eierbal was 44 cm.

In Groot-Brittannië is er een vergelijkbare snack (Scotch egg), die naar zeggen voor het eerst werd geproduceerd in 1738. In Nederland wordt deze snack waarbij het ei in een gehaktbal is verwerkt vogelnestje genoemd. bron : wikipedia

Groningse eierbal

Groningse eierbal

ei omkleed met ragout en paneermeel
Prep Time 10 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 20 mins
Course snack
Cuisine Hollands
Servings 2 personen
Calories 45 kcal

Equipment

  • 2 bakjes
  • frituurpan

Ingredients
  

  • 3 stuk eieren
  • 4 stuk rundvlees kroketten
  • 1 bakje paneermeel

Instructions
 

  • kook de 2 eieren voor 12 minuten
    ei
  • zet de kroketten klaar
    kroketten
  • bakje met de derde ei
    ei
  • kerriepoeder
    kerriepoeder
  • paneermeel
    paneermeel
  • koel de eieren na 12 minuten koken
    afkoelen
  • gepelde eieren
    ei
  • bestrooi de eiren met wat kerriepoeder
    ei kerrie
  • snij de kroketen door de helft
    Groningse eierbal 1
  • voor iedere eier bal 4 stukken uit 2 kroketten
    kroket
  • Omkleed nu het ei met de kroketten en maak er een bal van
    kroketbal
  • kluts het derde ei in een bakje
    ei
  • eierbal erdoor
    Groningse eierbal 2
  • zet een bakje paneermeel erbij
    paneermeel
  • en rol de bal door de paneermeel
    bal
  • je heb nu 2 perfecte eierballen
    ballen
  • frituur op 180 graden
    frituur
  • 5 a 6 minuten gefrituurd
    Groningse eierbal
  • eet smakelijk
    Groningse eierbal
Keyword eierbal, groningse eierbal
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Groningse eierbal

Help ons !

Door uw reactie op onze recepten.
Helpt u ons te groeien en beter zichtbaar te worden in google.
Daardoor krijgen we meer bekendheid.
En we zijn erg geïnteresseerd in uw reactie en eventueel tips.

Dus kom op geef ons uw sterren en uw reactie

0 0 vote
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments