Eierbal
Een eierbal bestaat uit een heel of half hard gekookt, gepeld ei in ragout. De bal wordt gepaneerd en gefrituurd. Een variant hierop is het friet-ei, waarbij het in ragout gedrenkte ei soms in stukjes gehakt is, alvorens het in een balletje door het paneermeel gerold is. Dit friet-ei kan onder meer worden aangetroffen in Oost- en Zuid-Nederland.
De grootste eierbal ter wereld is op 24 juni 2015 gefrituurd bij snackbar Friet van Piet door een aantal Groningse studenten. Hiervoor werd een struisvogelei gebruikt. De omtrek van de eierbal was 44 cm.
In Groot-Brittannië is er een vergelijkbare snack (Scotch egg), die naar zeggen voor het eerst werd geproduceerd in 1738. In Nederland wordt deze snack waarbij het ei in een gehaktbal is verwerkt vogelnestje genoemd. bron : wikipedia
Groningse eierbal
Equipment
- 2 bakjes
- frituurpan
Ingredients
- 3 stuk eieren
- 4 stuk rundvlees kroketten
- 1 bakje paneermeel
Instructions
- kook de 2 eieren voor 12 minuten
- zet de kroketten klaar
- bakje met de derde ei
- kerriepoeder
- paneermeel
- koel de eieren na 12 minuten koken
- gepelde eieren
- bestrooi de eiren met wat kerriepoeder
- snij de kroketen door de helft
- voor iedere eier bal 4 stukken uit 2 kroketten
- Omkleed nu het ei met de kroketten en maak er een bal van
- kluts het derde ei in een bakje
- eierbal erdoor
- zet een bakje paneermeel erbij
- en rol de bal door de paneermeel
- je heb nu 2 perfecte eierballen
- frituur op 180 graden
- 5 a 6 minuten gefrituurd
- eet smakelijk