Startpagina

Sinds 2010

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Hete boontjes

Hete boontjes

Hete boontje met sambal en zoete soja chilisaus. een oosterse twist met Hollandse specieboontjes
Lekker voor bij de rijsttafel voor meer gerechten met een oosterse tint zie 

Mijn Keuken

De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Chinees-Indonesische keuken met de Europese keuken, die begon ten tijde van Nederlands-Indië. Hij is vergelijkbaar met de Kristang en Euraziatische keuken uit Maleisië en Singapore. In tegenstelling tot wat velen denken, is de Indische keuken niet hetzelfde als de Indonesische keuken.

De keuken ontstond doordat lokale gerechten naar Europese smaak werden gemaakt en Europese gerechten met lokale ingrediënten. De gerechten werden gecreëerd en gegeten door Indische Nederlanders. Het koken ervan werd meestal verzorgd door een Indonesische kokkie.

Ook de manier waarop gerechten worden geserveerd kan Indisch genoemd worden. Zo is de Indische rijsttafel Indisch en niet Indonesisch en werd nasi goreng onder Indische invloed een hoofdgerecht in plaats van een gerecht van restjes dat ‘s ochtends werd gegeten.

Los van elkaar kunnen de Indische en Indonesische keuken niet worden gezien. Niet alleen bevat de Indische keuken invloeden van de Indonesische keuken, de Indonesische keuken bevat ook Europese invloeden zoals het door Portugezen en mestiezen ingevoerde gebruik en teelt van Spaanse peper. Ook zijn sommige Indische gerechten op den duur onderdeel geworden van de Indonesische keuken. Enkele voorbeelden daarvan zijn spekkoek (Lapis legit of Spikoek), zwartzuur (Bebek Suwar-suwir), pastei (Pastel tutup) en pasteitjes (Panada). Nieuwe gerechten, zoals babi ketjap en nasi rames, ontstonden toen Indische Nederlanders na aankomst in Nederland na de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog met de toen nog weinige verkrijgbare Aziatische producten Nederlandse gerechten op smaak brachten. Zo werd in Indonesië nasi rames verkrijgbaar onder de naam Nasi Campur.

Hete boontjes

Hete boontjes 1

hete boontjes

  • 1 potje sperziebonen
  • 4 eetlepels zoete chillisaus
  • 2 koffielepels sambal oelek
  1. giet het vocht ui het potje en gooi dit weg


    Hete boontjes 2
  2. doe de boontjes in het pannetje

  3. besprenkel dit met zoet chilliesaus ongeveer 4 eetlepels


    Hete boontjes 3
  4. 2 flink koffie lepels sambal oelek


    Hete boontjes 4
  5. doe 1 gesnipperd ui erbij kleien ui


    Hete boontjes 5
  6. goed door roeren en verwarmen


    Hete boontjes 6
  7. eet smakelijk

 
Hete boontjes
0 0 vote
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments