Startpagina

Sinds 2010

Ketjap tofu

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Ketjap tofu

Tofoe of tofu (Chinees: 豆腐; transliteratie:dòufǔ, Japans: tōfu) is een eiwitrijk sojaproduct. De plaats van herkomst ligt in China.[1] Oorspronkelijk is doufu de Standaardmandarijnse naam en tahoe de Indonesische. De Indonesische naam komt van het Minnanese woord “tāu-hū”. Het Minnanees wordt vaak door de Chinese Indonesiërs gesproken. In Nederland is de uitspraak overgenomen van het Japanse woord tōfu.

Het wordt veel gebruikt als vleesvervanger. Het wordt gemaakt door sojamelk te stremmen met natuurlijke mineraalrijke coagulanten (bijvoorbeeld nigari) op basis van calcium en magnesium (typisch calciumchloridecalciumsulfaat of magnesiumsulfaat). De tofoe heeft doorgaans een witte kleur en smaakt redelijk neutraal, maar neemt gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten over. Tofoe wordt daarom vaak gemarineerd (in bijvoorbeeld sojasaus) en vervolgens gebakken. Ook kan het verwerkt worden in broodbelegtofuburgers en andere vegetarische recepten.

Tofoe is een calorie-arm en eiwitrijk product dat alle essentiële aminozurenmineralen als natriumkaliumcalciumfosformagnesiumijzerzink en vitamines als B1B2 en B3 bevat. Tofoe is echter geen bron van vitamine B12, hoewel het in supermarktproducten soms kunstmatig wordt toegevoegd.

Uit onderzoek van de universiteiten van Loughborough en Oxford uit 2008 bleek dat er een relatie zou zijn tussen het meer dan gemiddeld eten van tofoe en geheugenverlies en dementie bij Indonesische mensen van met name 68 jaar en ouder.[2][3] Dit komt doordat in Indonesië formaldehyde wordt gebruikt als conserveermiddel Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat consumptie van tempé, een ander sojaproduct, juist tot verbetering van het geheugen lijkt te leiden. Uit tientallen onderzoeken blijkt dat tofoe niet tot geheugenverlies of dementie leidt

Soorten tofoe

  • Stevige tofoe
  • Zijdetofoe of zachte tofoe
  • Gemarineerde tofoe
  • Gerookte tofoe
  • Diepgevroren tofoe
  • Gefrituurde tofoe
  • Zongedroogde tofoe
  •  
  • bron wikipedia
Ketjap tofu

Ketjap tofu

Ketjap tofu
Prep Time 10 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 20 mins
Course Bijgerecht
Cuisine chinees
Servings 4 personen
Calories 45 kcal

Equipment

  • wok

Ingredients
  

  • 400 gram tofu
  • 1 stuk ui
  • 3 theelepels gember
  • 1 stuk laurierblad

Instructions
 

  • 1 blok tofu
    Chinese hete soep tofu
  • snij in plakken
    Chinese hete soep
  • snij in repen
    Chinese hete soep
  • snij in blokjes
    Chinese hete soep
  • frituur de blokjes rond de 8 minuten goudbruin. De blokjes moeten onder de olie staan.
    Ketjap tofu
  • snipper de ui knoflook,, vermaal laurierblad.
    Als de tofu goed is uit de pan halen en uit laten lekken op een keukenrolpapier
    Ketjap tofu
  • bak de uien en knoflook met het laurierblad
    Ketjap tofu
  • doe de tofu erbij en strooi de gemberpoeder erover
    Ketjap tofu
  • Eet smakelijk
    Ketjap tofu
Keyword ketjap, tofu
Ketjap tofu
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De recepten van Mijn-keuken zijn gratis.
Ook de website is gratis. Doneer een kop koffie voor de moeite

Fit chef family,

het kookboek voor het hele gezin.leuke recepten leuk om te doen

fit chef family