Tofoe of tofu (Chinees: 豆腐; transliteratie:dòufǔ, Japans: tōfu) is een eiwitrijk sojaproduct. De plaats van herkomst ligt in China.[1] Oorspronkelijk is doufu de Standaardmandarijnse naam en tahoe de Indonesische. De Indonesische naam komt van het Minnanese woord “tāu-hū”. Het Minnanees wordt vaak door de Chinese Indonesiërs gesproken. In Nederland is de uitspraak overgenomen van het Japanse woord tōfu.
Het wordt veel gebruikt als vleesvervanger. Het wordt gemaakt door sojamelk te stremmen met natuurlijke mineraalrijke coagulanten (bijvoorbeeld nigari) op basis van calcium en magnesium (typisch calciumchloride, calciumsulfaat of magnesiumsulfaat). De tofoe heeft doorgaans een witte kleur en smaakt redelijk neutraal, maar neemt gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten over. Tofoe wordt daarom vaak gemarineerd (in bijvoorbeeld sojasaus) en vervolgens gebakken. Ook kan het verwerkt worden in broodbeleg, tofuburgers en andere vegetarische recepten.
Gezondheid
Tofoe is een calorie-arm en eiwitrijk product dat alle essentiële aminozuren, mineralen als natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamines als B1, B2 en B3 bevat. Tofoe is echter geen bron van vitamine B12, hoewel het in supermarktproducten soms kunstmatig wordt toegevoegd.
Uit onderzoek van de universiteiten van Loughborough en Oxford uit 2008 bleek dat er een relatie zou zijn tussen het meer dan gemiddeld eten van tofoe en geheugenverlies en dementie bij Indonesische mensen van met name 68 jaar en ouder.[2][3] Dit komt doordat in Indonesië formaldehyde wordt gebruikt als conserveermiddel Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat consumptie van tempé, een ander sojaproduct, juist tot verbetering van het geheugen lijkt te leiden. Uit tientallen onderzoeken blijkt dat tofoe niet tot geheugenverlies of dementie leidt
Soorten tofoe
- Stevige tofoe
- Zijdetofoe of zachte tofoe
- Gemarineerde tofoe
- Gerookte tofoe
- Diepgevroren tofoe
- Gefrituurde tofoe
- Zongedroogde tofoe
- bron wikipedia
Ketjap tofu
Equipment
- wok
Ingredients
- 400 gram tofu
- 1 stuk ui
- 3 theelepels gember
- 1 stuk laurierblad
Instructions
- 1 blok tofu
- snij in plakken
- snij in repen
- snij in blokjes
- frituur de blokjes rond de 8 minuten goudbruin. De blokjes moeten onder de olie staan.
- snipper de ui knoflook,, vermaal laurierblad.Als de tofu goed is uit de pan halen en uit laten lekken op een keukenrolpapier
- bak de uien en knoflook met het laurierblad
- doe de tofu erbij en strooi de gemberpoeder erover
- Eet smakelijk