Knolselderij soep
(Apium graveolens var. rapaceum) is een variëteit van selderij die net boven de grond een knol vormt. Knolselderij vormt een knol met een diameter van zo’n 10 cm. De knollen voor industriële verwerking moeten groter zijn dan die voor verse consumptie. Hoewel knolselderij voor de knol wordt geteeld, kunnen de bladeren ook worden gegeten. Vaak wordt in het vroege voorjaar knolselderij met een toefje loof in de handel gebracht.
Selderijplanten lijken in het jonge stadium veel op elkaar. Op oudere leeftijd zijn ze te herkennen door de knol en de bij bleekselderij brede of bij snijselderij fijne bladstelen.
Geraspte of in stukken gesneden knolselderij is bijzonder smakelijk met name in de erwtensoep. Ook voor het trekken van bouillon is hij heel geschikt. De smaak van de knol is milder dan die van de bladeren van de snijselderij.
Uiteraard kan men de jonge bladeren van de knolvariant ook best, net als die van de andere variant, in de soep gebruiken. De jonge bladeren zijn altijd veel zachter en veel eetbaarder. Knol- en snijselderij overleven milde winters, maar vormen in het tweede jaar een bloemstengel en sterven daarna af. Er moet dus ieder jaar opnieuw worden gezaaid.
Geraspt is de knolselderij te verwerken tot een selleriesalade.
Truffel
Een truffel (Tuber) is een zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten in (mutualistische) symbiose groeit. De truffel is kostbaar, wordt hoofdzakelijk verwerkt in de hogere gastronomie en wordt beschouwd als een delicatesse.
- Zwarte truffel (Tuber melanosporum)
- Witte truffel (Tuber magnatum)
- Zomertruffel (Tuber aestivum)
- Wintertruffel (Tuber brumale)
- Chinese truffel (Tuber indicum)
De volgende soorten staan op de Rode Lijst van paddenstoelen met de daar achter vermelde categorieën:
- Donzige truffel (Tuber puberulum) – ernstig bedreigd
- Gevlekte truffel (Tuber maculatum) – bedreigd
- Okerbruine truffel (Tuber rapaeodorum) – verdwenen
- Roodbruine truffel (Tuber rufum) – gevoelig
- Stinkende truffel (Tuber foetidum) – verdwenen
Knolselderijsoep met truffel
Ingredients
- 2 Stuks Truffel
- 1 Stuk Knolselderij
- 3 Teentjes Knoflook
- 250 Ml Kookroom
- 5 Spin Zwarte peper
- 2 Blokjes Groentebouillon
- 2 Stuk Uien
- 25 Gram Boter
- 1 thelepel Peterselie Optioneel als je geen truffels heebt
Instructions
- Zet alle ingrediënten klaar
- Schil de knolselderij en snij deze in schijven daarna in kleine blokjeSnipper de ui en hak de knoflook fijn
- Boter in de pan
- Bak de ui en de knoflook
- Doe de knolselderij erbij en bak deze mee voor een minuut of 5
- 1 liter water met 2 bouillonblokjes Groenten bouillonblokjes
- Pureer de soep
- Kookroom erbij
- Gladde soep
- Truffel, de buitenkant is hard.Binnen zo zacht als een champignon
- Rasp de truffel en snij de andere truffel in plakjes
- doe dit op een bord
- serveer de soep en breng dan pas de truffel aan
- indien geen truffel kan je ook peterselie gebruiken voor garnering