De grootte van het Europees konijn zit tussen die van de echte hazen en de fluithazen in met een kop-romplengte van 35 tot 50 cm.[6] De achterpoten van het konijn zijn relatief veel korter dan die van de hazen, maar langer dan die van de fluithazen. De buik is veel lichter van kleur dan de rug, vaak wit. Ook de onderzijde van de staart en de poten is wit.
Het Europees konijn heeft een een lichaamsgewicht van 1,2 tot 2,5 kilogram. De staart is 4 tot 8 centimeter lang. De konijnen hebben voornamelijk een grijsbruine kleur, wildkleur of agouti genaamd. De dieren hebben ook een roodbruine vlek in de nek. De oren hebben een bruin puntje, de bovenzijde van de staart is zwartbruin. De buikzijde is blauwig grijs van kleur, de onderzijde van de staart is wit. Deze valt zeer op als hij wordt opgewipt. Sommige konijnen die maar half wild zijn kunnen wit of zwart zijn. Bij het Europees konijn zijn de oren maximaal tien centimeter lang en korter dan de kop.
Het konijn leeft alleen van plantaardig voedsel. Ook eet het zijn eigen keutels op (coprofagie). Haasachtigen waaronder konijnen behoren niet tot de knaagdieren, al wordt dit vaak gedacht. Knaagdieren beschikken in het bovenste deel van het gebit over maar twee snijtanden, terwijl haasachtigen er vier hebben, waarvan de twee stifttanden achter de bovenste snijtanden staan.
Een voedster of moer is een vrouwelijk konijn. Deze is naast een verschil in geslachtsorganen van het mannelijk konijn te onderscheiden omdat haar lijf langer is en de kop minder grof. Bij een jong konijn is dit onderscheid moeilijker te zien. De voedster van het tamme konijn is over het algemeen rustiger dan de rammelaar, behalve wanneer ze drachtig is; dan kan ze behoorlijk uitvallen en fel bijten. Na de bevalling als ze net jongen hebben gekregen zijn ze zeer beschermend en soms agressief. De rammelaar of ram is een mannelijk konijn. Deze is temperamentvoller dan de voedster. De rammelaar is meestal dikker en zwaarder en heeft een bredere kop. Het jong van een konijn heet een lamprei of kitten.een konijnenbout is heerlijk stuk wild wat vaak rond de kerst tijd wordt gegeten in Nedrland
Konijnenbout
PaulEquipment
- braadpan
- suderplaat
Ingredients
- 2 stk konijnenbout
- 1 pak boter
- 1/2 liter water of wijn
Instructions
- maak de konijn gereed kijk of het vlees goed blank is verwijder eventueel overig spierweefselals het konijn bevroren is en of niet goed blank zet het dan in een emmer met zoutwater voor een paar uur
- doe 500 gram boter in de pan
- braad het konijn aan beide zijde lichtbruin
- zorg dat het konijn goed onder de boter staat
- vul dit aan met water of indien u dit lekkerder vind met wijn.
- zet een sudderplaat op de kleinste pit en vuur laagste stand
- deksel erop en laten sudderen voor tenminste 2 uur het konijn is gaar als het bijna van het bot afvalt
- Eet smakelijk
Als je wat meer de tijd heb zeker de moeite waard heerlijke malse bouten