Startpagina

Sinds 2010

Mosselen

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Mosselen

Mossels zijn als zeevrucht een bekend ingrediënt, ze bevatten eiwitten, mineralen, vitaminen, fosfor, ijzer, jodium en seleen. Met 2,5% is het vetgehalte te verwaarlozen. Honderd gram gekookt mosselvlees levert 70 kcal. Voor consumptie worden vijf gewichtsklassen onderscheiden, aflopend van groot naar klein zijn dat: Goudmerk, Jumbo, Imperiaal, Super en Extra.

Het mosselseizoen loopt van half juli tot half april, dus niet alleen tijdens maanden met een r zoals vroeger wel beweerd werd. Ook buiten het mosselseizoen zijn mossels te koop, dit zijn echter diepgevroren of geïmporteerde mossels. De Nederlandse mosselproductie lag in 2009 rond de 70.000 ton.

In België worden mossels doorgaans met frieten gegeten (moules-frites), in Nederland meestal met brood en sauzen of met patat. Het plaatsje Philippine in Zeeuws-Vlaanderen is een geliefde plek voor mosseleters, er staat daar een aantal mosselrestaurants en zelfs een (druipend) mosselmonument. De tot voor kort enige mosselveiling van Europa staat in Yerseke, recent wordt de Vlaamse mossel uit hangmosselcultuur in Oostende geveild. De met name in België en Nederland populaire Zeeuwse mossel wordt grotendeels verhandeld in Yerseke.

Sommige mensen zijn overgevoelig voor de eiwitten van de mossel, wat kan leiden tot huidirritatie en misselijkheid. Mensen met een lichte allergie voor mossels zullen daar alleen last van hebben bij het begin van het seizoen, later in het seizoen loopt het eiwitpercentage terug. Er wordt nogal eens gezegd dat het niet verstandig is om mossels te eten tijdens de zwangerschap. Dat is achterhaald, in het verleden konden mosselen minder goed bewaard worden omdat de koeling slechter was. Hierdoor waren mossels vatbaar voor salmonellabesmetting. Met de huidige koeltechniek is dat niet meer het geval Gekookte mosselen en mosselen uit blik kunnen tijdens een zwangerschap veilig gegeten worden. bron wikipedia

Mosselen

gekookte mosselen
Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 25 mins
Course Hoofdgerecht
Cuisine Hollands
Servings 2 personen
Calories 45 kcal

Equipment

  • mossel pan of braadpan met deksel

Ingredients
  

  • 2 kg mosselen
  • 400 gram mosselgroente
  • 1 blik Zwaar bier of wijn

Instructions
 

  • Gebruik een mosselpan ,indien je dit niet hebt kan je ook een braadpan met deksel gebruiken
  • 2 kg mosselen
  • spoel de mosselen in een vergiet af
  • neem 1 voor 1 de mossel bekijk hem goed
    1)open dicht duwen ,gaat hij weer open weg gooien
    2)gebroken of beschadigd weggooien
    3)spoel per mossel af en in de pan doen
  • kapotte mosselen weggooien
  • mosselen in de pan
  • mosselgroent
  • Doe de groente over de mosselen
  • Maak nu een keuze.
    1(Bier)
    2(wijn)
    wij kiezen voor zwaar bier , reden is de volle smaak wat in het bier zit een licht pilsje geeft geen smaak effect
    1 blikje is genoeg in ons geval een halve blik
    Giet het bier over de groente en de mosselen
  • zet de pan op vol vuur.
    Wacht tot de pan bijna overkookt
  • als de deksel echt begint te rammelen en het kookt over
    Vuur half hoog
    pak de pan let op HEET
    en schud deze even op zodat de onderste boven komen
    Terug op het vuur en kook nogmaals 1 minuut hoog vuur
  • Klaar de mosselen zijn open
  • serveren op tafel deksel ernaast voor de lege mosselen
  • Eet ze gewoon of met een sausje van knoflook of Ravigottesaus
Keyword mosselen
Mosselen
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De recepten van Mijn-keuken zijn gratis.
Ook de website is gratis. Doneer een kop koffie voor de moeite

Fit chef family,

het kookboek voor het hele gezin.leuke recepten leuk om te doen

fit chef family