Op de huid gebakken zalm
De zalmen (Salmonidae) vormen de enige familie binnen de orde Salmoniformes. De familie telt 214 soorten vissen die zalmen, forellen of houtingen worden genoemd.[1] De term zalmen wordt meestal gebruikt voor de trekkende anadrome soorten oftewel trekvissen. Soms echter ook vanwege het grote formaat van de soort. Zo is de Donauzalm een uitgesproken zoetwaterbewoner. Daarnaast zijn er zalmachtige soorten die forel, houting of vlagzalm heten en toch (gedeeltelijk) anadroom zijn en soms een flink formaat kunnen bereiken (bijvoorbeeld de zeeforel).
Er zijn auteurs die de houtingen en de vlagzalmen niet meer als onderfamilies van de salmonidae behandelen, maar als aparte families binnen de orde van de salmoniformes.[2]
Bijna alle zalmen en forellen hebben achter de rugvin een tweede vinnetje zonder vinstralen, de zogenaamde vetvin. Ze worden genoemd naar de bekendste soort, de Atlantische zalm (Salmo salar)
Op de huid gebakken zalm
Equipment
- pan
- houten lepel
- koekepan
- opmaak ringen
Ingredients
- 5 stuk middelgrote aardappelen
- 1 bosje lente ui
- 2 moten zalm op huid
- 1 blikje Tonijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels wijnazijn
- 1 koffielepel Mostert
- 1 koffielepel Honing
- 1 snuf zout
- 1 snuf zeezout
- 6 eetlepels olijfolie
Instructions
- snij de bosui in ringen
- Haal de deksel half van het tonijn blikje af,Druk de deksel terug en laat de olie eruit lekken. Maak deze los in een schaaltje
- Maak de 5 aardappelen schoon en kook ze in de schil.Maak een snij rondom zodat als de aardappel gaar is u zo het schil af kan raspenVoeg wat zout toe aan de aardappelen
- kook de aardappel voor 20 minuten
- rasp de schil er af en snij de aardappel doormidden.
- giet flink wat olie in dezelfde pan bodem bedekt
- verhit de olie en leg de aardappel er in
- zorg ervoor dat de olie goed in de aardappel trekt
- prak de aardappel in stukjes
- bos ui erbij
- tonijn erbij
- roer het geheel om met een houten lepel
- U bodem is bereid en laat het van het vuur af even in de pan staan
- Leg de zalm op de snijplank met de rug omhoog
- Maak meerdere inkepingen in de rug van de zalm
- Zet de insneden iets open en bestrooi deze met zeezout
- neem de koeken pan en doe daar wat olie in
- Leg de zalm op de rug in de pan ,druk de zalm lichtjes aan
- bak de zalm ongeveer 3 minuten De zijkant word witter ga door tot dit ongeveer driekwart heeft bereikt
- Draai de zalm om bak het 1 minuut aan
- lift de pan zodat de olie naar 1 punt loopt.De hitte van de pan geeft een boost aan de zalm.Hou dit zo 30 seconde vol zet daarna de pan weer recht
- als de zijkant volledig wit is zet het vuur uit en laat de zalm even met rust
- Pak 2 borden en de opmaak ringen.Heeft u geen ringen maak dan een mooi plat bedje
- Druk de aardappel met zalm in de ringen. en laat even staan
- Neem een schaaltje om de vinaigrette te makken
- voeg 2 eetlepels olie in het schaaltje daarna 2 eetlepels wijnazijn
- Dit kunt u niet mengen omdat er geen bindmiddel is.Doe daarom een koffielepel mosterd erbij
- Goed opkloppen met een garde. tot een homogene massa
- doe nu de honing erbij 1 koffie lepel
- Proef.....te zuur?Ga door met toevoegen van honnig totdat u de honing mosterd zuurtje smaak ontdekt. Maak het zo als u het lekker vindt.
- Neem de opmaak ringen voorzichtig weg
- schep de zalm uit de pan en leg deze op de aardappel/tonijn bedje.
- Sprenkel de vinaigrette er overheen
- eet smakelijk
-
Zalm burger
20 december 2020Vis -
Sushi
29 november 2020Aziatische keuken, Vis -
Op de huid gebakken zalm
28 mei 2020Vis