advanced divider

Sinds 2010

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Paksoi-venkel stamppot met varkenshaas

Berichtje achter laten lukt niet ?
Druk op F5 indien box niet laat
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
advanced divider
Paksoi -venkel stamppot met varkenshaas 

Stamppot wie vind dit nou niet lekker.
Naast de traditionele stamppotten heb ik iets nieuw bedacht.
Een frisse stamppot met een oosters tintje.

 

Paksoi of pak-choi (Brassica rapa var. chinensissynoniemBrassica campestris var. chinensis) is een langbladige open chinese kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen van Aziatische origine. De groente is het gehele jaar verkrijgbaar en vaak afkomstig van Nederlandse glasteelt, maar ze komt ook uit Aziatische landen, Israël en Zuid-Europa.

Paksoi behoort tot de kruisbloemenfamilie en is daarmee dus een koolsoort. Echter, net zoals sla en andijvie, is het een bladgroente. Er bestaan ook enkele varianten. Een van de bekendste varianten is de baby-paksoi.

Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een naar anijs smakende plant waarvan de draadvormige vertakkingen van de bladeren als kruid en de zaden als specerij gebruikt worden. Knolvenkel (Foeniculum vulgare Azoricumgroep) is een aparte cultivargroep van venkel met verdikte bladscheden die tezamen een bovengrondse bol-achtige structuur vormen, de venkelknol, die als groente wordt gebruikt. Bij bladvenkel ontbreekt de knol. De venkelplant kan tot boven manshoogte groeien.

De zaden staan al eeuwenlang bekend als geneeskrachtig. Ze worden op verschillende manieren toegediend. De krachtigste vorm daarvan is de venkelolie, die uit de zaden wordt geperst. Een andere mogelijkheid is het trekken van extracten (bereid als thee) uit de zaden. Bij hoge doseringen kunnen volgens het Voedingscentrum hallucinaties optreden en bij regelmatig gebruik kan leverschade ontstaan of mogelijk kanker.

Venkelzaad kan onder meer helpen bij darmproblemen en menstruatiestoornissen. Ook wordt het gebruikt om borstvoeding te stimuleren, aangezien de etherische olie die van de zaden wordt gemaakt een grote hoeveelheid anethol (een fyto-oestrogeen) bevat. Een bewezen mechanisme hiervoor ontbreekt nog of is omstreden. Het Voedingscentrum en de gezamenlijke Nederlandse verloskundigen raden het gebruik van venkel(-thee) af voor vrouwen die borstvoeding geven.

Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en het Middellandse Zeegebied en werd via middeleeuwse handelsroutes naar de rest van Europa vervoerd. Vooral in Zuid-Europa wordt knolvenkel veel verbouwd en is de knol een belangrijk ingrediënt van onder meer salades.

Kauwen op venkelzaad onderdrukt het hongergevoel. In vroeger tijden kauwden gelovigen die nuchter ter kerke gingen soms venkelzaad tijdens de kerkdienst. bron wikipedia

 

paksoi venkel stamppot met varkenshaas

Paksoi-venkel stamppot met varkenshaas

Paksoi-venkel stamppot met ossenhaas
Prep Time 30 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr 15 mins
Course Hoofdgerecht
Cuisine Hollands
Servings 4 personen
Calories 45 kcal

Equipment

  • wok
  • Kookpan
  • steelpan
  • bak of braad pan

Ingredients
  

  • 6 eetlepels ketjap manis saus
  • 1 eetlepel bruine basterd suiker saus
  • 2 koffie lepels aardappelzetmeel of maizena saus
  • 2 stukken Varkenshaas vlees
  • 2 stuk Paksoi Groente
  • 2 stuk venkel Groente
  • 1 bak gesnipperde uien Groente
  • 1 bak Taugé Groente
  • 1 bak kastanje champignons Groente
  • 1 koffie lepel citroenrasp Groente
  • 1 pakje kokos melk aardappelen
  • 500 gram aardappelen aardappelen

Instructions
 

  • Verzamel de ingrediënten
    presentarie
  • snij de varkens haas in brokken
    Olie in de pan. begin het vlees aan te braden
    Als de kleur bijna niet meer rauw is 1 scheut ketjap mannis erbij
    zet het vuur zacht
    wok
  • Doe flink wat ketjap manis in een steelpan opwarmen.
    En doe er een eetlepel basterd suiker bij.
    Laten inkoken. vervolgens de aardappelzetmeel of maïzena vermengen met koud water papje maken en erbij doen. laten inkoken en goed om blijven roeren met een garde tot het een dikkere saus wordt. Nu heb je teriyaki saus
    teriyaki saus
  • Doe de teriyaki saus bij de varkenshaas. vuur laag laten pruttelen
    ossenhaas
  • Kook de aardappelen in 20 minuten gaar klein snufje zout erbij
  • Snij de champignons en plakken en doe de uien in de wok
    bak het geheel aan uien worden glazig van kleur
    Snij de paksoi de kont eraf en in de lengte is vieren
    Daarna in dwarse repen zo fijn mogelijk
    paksoi kan je tot en met het blad gebruiken
    Doe dit ook met de venkel echter de pijpen loof en kont weggooien
    Doe de taugé in hele kleine stukje maken erbij
    Paksoi-venkel stamppot met varkenshaas 1
  • doe een schepje citroenrasp erbij
    citroen schil
  • zet de kokos melk en de stamper klaar
    stamper
  • Giet de aardappelen af even droog koken en daarna stampen
    Giet hierbij langzaam wat kokosmelk toe niet te nat maken
    aardappel
  • Schep de groenten naar 1 kant en schep met schuimspaan wat groente over bij de aardappelen zo min mogelijk vocht meenemen
    wok
  • Goed omroeren met een houten lepel
    pan
  • Neem met een schuimspaan de varkenshaas uit de pan en doe dit ook bij de aardappelen
    Goed omroeren
    pan stamppot
  • Eetsmakelijk
    paksoi venkel stamppot met varkenshaas
Keyword ossenhaas, Paksoi, venkelpuree
4.5 2 votes
Article Rating
paksoi venkel stamppot met varkenshaas

Deel het met vrienden en familie

0
Ik zie u idee / melding graag te gemoed , Geef uw commentaar hier.x
()
x