Bolognesesaus (ragù bolognese) is een traditionele Italiaanse pastasaus, afkomstig uit Bologna.
Bologna staat bekend om de zeer voedzame keuken en de saus is dan ook, in tegenstelling tot de meeste andere pastasauzen, behoorlijk gevuld. I
De saus wordt klaargemaakt met olijfolie of boter of allebei. In 1982 werd het authentieke recept door de Accademia Italiana della Cucina (de Italiaanse Culinaire Academie) bij de Bolognese Kamer van Koophandel gedeponeerd.[1]
Van oudsher wordt deze saus in Bologna geserveerd bij verse tagliatelle of cannelloni. Ook wordt de saus gebruikt in andere gerechten, zoals (samen met bechamelsaus) in lasagne. De Noord-Europese gewoonte om de saus bij spaghetti op te dienen komt niet overeen met de keuken van Emilia-Romagna, waar dergelijke harde pastasoorten minder gebruikelijk zijn. Die komen vaker voor in Zuid-Italië. In het westen bestaat er een misverstand over de saus, namelijk dat die bestaat uit tomatensaus, gehakt en groenten naar keuze, wat ook niet overeenkomt met de keuken van Emilia-Romagna.
We hebben een eigen variant gemaakt voor meer recepten zie ook
pasta bolognese
Equipment
- pasta machine
- pan
Ingredients
- 1 pak farina Tipo 0.0 bloem
- 2 stuk eieren
- 1 pot bolognese saus
- 500 gram gehakt
- 1 pak wokgroente
Instructions
- Neem 200 gram pasta bloem en 2 eieren , (altijd 1 ei per 100 gram bloem)doe dit in een grote pan en ga de deeg kneden goed kneden met de bolling van je handpalmvouw het een paar keer dubbel om voldoende lucht erin te krijgen. laat de deeg even rusten 10 minuten maak er een rol van en snijd deze in schijven. leg de uitgedraaide past op een bord
- leg de uitgedraaide past op een bord
- NIET ZO....dan wordt het 1 grote homp
- Maar doe het uitgestrekt
- Bak het gehakt en doe de wokgroente erbij
- bolognese saus openen
- erbij doen
- goed omroeren en vuur laag zetten laat maar een beetje pruttelen
- kok je pasta verse past hoeft maar 4 minuten anders volg de instructie op uw gekochte pasta verpakking
- uit laten lekken in een vergiet
- terug in de pan
- maak een bedje van pasta
- schep de heerlijke saus erbij
- Eet smakelijk
Verse pasta zo lekker