advanced divider

Sinds 2010

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

P&H Vleeskroket

Berichtje achter laten lukt niet ?
Druk op F5 indien box niet laat
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
advanced divider

P&H vleeskroket en bitterbal.

De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten (‘croquets’). Culinair deskundige Johannes van Dam beschouwde dit als het oudste recept. Deze eerste croquet had de afmeting van een ei. De vulling werd zonder bechamelsaus bereid, maar wel gepaneerd, en vervolgens in reuzel gefrituurd. Dezelfde vulling werd overigens ook wel in deeg verpakt en gefrituurd, net als rissoles. In die vorm bestaat het gerecht al sinds de Romeinse tijd.

De oudste Nederlandse recepten van kroketten dateren van 1830 (privécollectie Johannes van Dam).[3] Het oudst bekende Nederlandse recept dat in gedrukte vorm verscheen, is van de kok van koning Willem I in een appendix bij de heruitgave van 1851 van het kookboek “Moderne Kookkunst” van Maria Haezebroeck.

In de negentiende eeuw werden vleeskroketten gepaneerd met vers broodkruim en in de koekenpan in boter of reuzel gebakken (Henriette DavidisKeukenboek, 2de druk 1868). Deze kroketten dienden, anders dan de oorspronkelijke ‘koninklijke voorgangers’ vooral als restverwerking van gaar vlees. Kroketten werden in het begin van de twintigste eeuw geserveerd als tussengerecht in een uitgebreid menu, na de soep en vóór het hoofdgerecht. De ontwikkeling van chic tussengerecht naar snack gebeurde na de Tweede Wereldoorlog. In de loop der tijd zijn er allerlei varianten ontstaan, behalve de reeds genoemde soorten zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld ook satékroketten, garnalenkroketten en aspergekroketten. Tot ongeveer 1996 was de kroket de meest verkochte snack via snackbars en cafetaria’s, maar inmiddels is de frikandel de kroket ruimschoots gepasseerd als meest gegeten snack in Nederland. bron wiki pedia

Als je in Nederland kroket zegt dan is het antwoord vaak dat de kroketten van Dobben en of kwekkeboom het beste zijn. Nou die zijn ook super van smaak.

Maar de P&H vleeskroket komt er natuurlijk heel dicht bij.

presentatie

Een goed gevulde kroket en een heerlijke smaak. uiteraard worden op deze manier ook onze P&H bitterballen gemaakt

P&H Vleeskroket 1

Een bitterbal is een gefrituurd klein (vlees)ragoutballetje van zo’n 3 à 5 cm doorsnee. Het is in feite een kleine, ronde versie van de vleeskroket. Het gewicht is ca. 20 gram.

De naam vloeit voort uit het feit dat bitterballen vroeger werden gegeten bij een bittertje, een sterk alcoholisch kruidendrankje.[1] De snack is erg populair in België en Nederland. Ook in Suriname en Indonesië worden ze gegeten. Elders zijn ze nauwelijks bekend.

De bitterbal is, vaak geserveerd met mosterd, populair als onderdeel van het ‘bittergarnituur’ op recepties en in het café. Een bittergarnituur bestaat, behalve bitterballen, uit andere kleine warme snacks. Het bittertje is doorgaans vervangen door andere dranken.

In april 2020 is de bitterbal toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. bron wikipedia

kijk maar snel op het recept veel plezier ermee

 

P&H Vleeskroket

P&H Vleeskroket

P&H vleeskroket
Prep Time 5 hrs
Cook Time 3 hrs
Total Time 8 hrs
Course Bijgerecht, snack
Cuisine Hollands
Servings 18 9
Calories 150 kcal

Equipment

  • grote pan
  • middel grote pan
  • Millecroquettes Krokettenmaker
  • garde
  • sudderplaat

Ingredients
  

  • 1 kg sukadelappen
  • 7 pakjes vlees bouillon (14 blokjes) Maggi
  • 3 liter water
  • 60 gram Roomboter ongezouten
  • 60 gram kristalbloem
  • 1 eetlepel peterselie
  • 3 scheuten Worcestersaus
  • 2 spins peper
  • 1 spin zout
  • 1 koffie lepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel melk
  • 1 stuk ei
  • 1 pak paneermeel

Instructions
 

  • Vul een pan met ongeveer 4 liter KOUD water
  • doe daarin 1 kg Sukadelappen en laat het 10 minuten staan.
    Door koud water te gebruiken blijf het vlees open staat en het vuil kan eruit
  • zet de pan aan en breng het water aan de kook
  • doe er 7 maggi vleesbouillon pakje bij (14 blokje)
  • Als het water kookt zet het vuur kleinste pit laag en deksel erop en laat het 5 uur sudderen
    Na 5 uur uit zetten en een nacht laten staan.
  • De volgende dag schep het gestolde bouillon eraaf en gooi dit weg
  • Schep het vlees uit de pan en doe deze in een kom of op een bord
    vlees
  • breek het vlees ongeveer in halve cm stukjes
    vlees
  • weeg 500 gram vlees af
    presentatie
  • zet 500 ml bouilion klaar
    presentatie
  • Smelt de 60 gram roomboter in de pan laat dit op klein vuur smelten zorg hierbij dat de boter in beweging blijf met een garde. Voeg de 60 gram bloem toe. blijven roeren als het wat steviger en lichter van kleur wordt
    Voeg dan 1 één keer de 500 milliliter bouillon toe
    roeren inkoken roeren inkoken totdat de rouge stevig is
    presentatie
  • voeg het vlees toe
    presentatie
  • goed omroeren
    presentatie
  • voeg de petersellie en de nootmuskaat toe
    presentatie
  • een flinke scheut Worcestersaus
    presentatie
  • Nu proeven met een lepeltje de Salpicon moet stroperig eruit gehaald worden vleesdraden hangen aan het lepeltje dan is de dikte goed
    Salpicon is een soort ragout maar dan dikker. De vulling van een kroket is bijvoorbeeld een salpicon. Een salpicon bestaat meestal uit een bouillon die met een roux gebonden is en met daarin kleine stukjes gesneden vlees of vis al dan niet gemengd met gesneden groenten.
    presentatie
  • Deksel op de pan en minimaal 1 uur laten afkoelen
    presentatie
  • zet je kroketen maker klaar
    presentatie
  • zet de pan klaar
    presentatie
  • vul de machine met de salpicon
    presentatie
  • De kroketstaven minimaal 1 uur in de vriezer zetten
    presentatie
  • snij de kroketten op maat
    presentatie
  • klop 1 ei en 1 eetlepel melk los
    presentatie
  • zet een bord met paneermeel klaar
    presentatie
  • haal hem door het ei geel
    presentatie
  • door de paneermeel ook de kopse kanten en afkloppen min mogelijk klonten
    presentatie
  • verzamel je kroketten je haal er ongeveer 18 uit dus de rest wat je niet frituurt kan je nu invriezen
    presentatie
  • De P&H kroket is heerlijk van smaak
    presentatie
  • deze kroket is zeer goed gevuld eet smakelijk
    presentatie
  • EXTRA uiteraard komt op deze manier ook de P&H bitterbal tot stand
    P&H Vleeskroket 2
  • deze Bitterbal is zeer goed gevuld eet smakelijk
    bitterbal
  • Tip: bouillon en vlees over terug in de pan soepgroenten erbij en je hebt een heerlijk groente rundvlees soep kijk hiervoor op
    https://hinskens.nl/groenten-rundvlees-soep/
Keyword kroket, vlees kroket
0 0 vote
Article Rating
P&H Vleeskroket

Deel het met vrienden en familie

0
Ik zie u idee / melding graag te gemoed , Geef uw commentaar hier.x
()
x