Startpagina

Sinds 2010

Venkelpuree

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Venkelpuree

Venkelpuree

Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een naar anijs smakende plant waarvan de draadvormige vertakkingen van de bladeren als kruid en de zaden als specerij gebruikt worden. Knolvenkel (Foeniculum vulgare Azoricumgroep) is een aparte cultivargroep van venkel met verdikte bladscheden die tezamen een bovengrondse bol-achtige structuur vormen, de venkelknol, die als groente wordt gebruikt. Bij bladvenkel ontbreekt de knol. De venkelplant kan tot boven manshoogte groeien.

De zaden staan al eeuwenlang bekend als geneeskrachtig. Ze worden op verschillende manieren toegediend. De krachtigste vorm daarvan is de venkelolie, die uit de zaden wordt geperst. Een andere mogelijkheid is het trekken van extracten (bereid als thee) uit de zaden. Bij hoge doseringen kunnen volgens het Voedingscentrum hallucinaties optreden en bij regelmatig gebruik kan leverschade ontstaan of mogelijk kanker.

Venkelzaad kan onder meer helpen bij darmproblemen en menstruatiestoornissen. Ook wordt het gebruikt om borstvoeding te stimuleren, aangezien de etherische olie die van de zaden wordt gemaakt een grote hoeveelheid anethol (een fyto-oestrogeen) bevat.[1] Een bewezen mechanisme hiervoor ontbreekt nog of is omstreden. Het Voedingscentrum en de gezamenlijke Nederlandse verloskundigen raden het gebruik van venkel(-thee) af voor vrouwen die borstvoeding geven.

Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en het Middellandse Zeegebied en werd via middeleeuwse handelsroutes naar de rest van Europa vervoerd. Vooral in Zuid-Europa wordt knolvenkel veel verbouwd en is de knol een belangrijk ingrediënt van onder meer salades.

Kauwen op venkelzaad onderdrukt het hongergevoel. In vroeger tijden kauwden gelovigen die nuchter ter kerke gingen soms venkelzaad tijdens de kerkdienst

Venkelpuree

puree met venkel
Prep Time 30 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 40 mins
Course Bijgerecht
Cuisine Frans
Servings 4 personen
Calories 75 kcal

Equipment

  • pan
  • keukenmachine
  • wok
  • stamper

Ingredients
  

  • 750 gram aardappel iets kruimelig
  • 3 stuk venkel
  • 2 stuk ui
  • 1 potje dille

Instructions
 

  • kook de aardappelen in 20 minuten gaar met wat zout erin
  • neem de venkel
  • pijpstelen eraf
  • door de midden snijden
  • kop eraf
  • kont eraf
  • vermaal met keuken machine
  • vermaal 2 uien in de keukenmachine
  • bak de uien moes in de wok
  • doe de venkel erbij
  • pak de dille
  • strooi de dille over het geheel
  • stamp de aardappel
  • boter erbij
  • venkel en de ui erbij
  • beetje melk erbij
  • klaar om te serveren
Keyword pureen, venkelpuree
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De recepten van Mijn-keuken zijn gratis.
Ook de website is gratis. Doneer een kop koffie voor de moeite

Fit chef family,

het kookboek voor het hele gezin.leuke recepten leuk om te doen

fit chef family