cropped-wp3cce90b8-e1572888879923.png

startpagina Hinskens

Venkelpuree

Jouw winkel pagina

Website en recepten GRATIS. Maar wil je ons helpen doe dan en kleine donatie
puree met venkel

Venkelpuree

Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een naar anijs smakende plant waarvan de draadvormige vertakkingen van de bladeren als kruid en de zaden als specerij gebruikt worden. Knolvenkel (Foeniculum vulgare Azoricumgroep) is een aparte cultivargroep van venkel met verdikte bladscheden die tezamen een bovengrondse bol-achtige structuur vormen, de venkelknol, die als groente wordt gebruikt. Bij bladvenkel ontbreekt de knol. De venkelplant kan tot boven manshoogte groeien.

De zaden staan al eeuwenlang bekend als geneeskrachtig. Ze worden op verschillende manieren toegediend. De krachtigste vorm daarvan is de venkelolie, die uit de zaden wordt geperst. Een andere mogelijkheid is het trekken van extracten (bereid als thee) uit de zaden. Bij hoge doseringen kunnen volgens het Voedingscentrum hallucinaties optreden en bij regelmatig gebruik kan leverschade ontstaan of mogelijk kanker.

Venkelzaad kan onder meer helpen bij darmproblemen en menstruatiestoornissen. Ook wordt het gebruikt om borstvoeding te stimuleren, aangezien de etherische olie die van de zaden wordt gemaakt een grote hoeveelheid anethol (een fyto-oestrogeen) bevat.[1] Een bewezen mechanisme hiervoor ontbreekt nog of is omstreden. Het Voedingscentrum en de gezamenlijke Nederlandse verloskundigen raden het gebruik van venkel(-thee) af voor vrouwen die borstvoeding geven.

Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en het Middellandse Zeegebied en werd via middeleeuwse handelsroutes naar de rest van Europa vervoerd. Vooral in Zuid-Europa wordt knolvenkel veel verbouwd en is de knol een belangrijk ingrediënt van onder meer salades.

Kauwen op venkelzaad onderdrukt het hongergevoel. In vroeger tijden kauwden gelovigen die nuchter ter kerke gingen soms venkelzaad tijdens de kerkdienst

Venkelpuree 1

Venkelpuree

puree met venkel
Prep Time 30 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 40 minutes
Course Bijgerecht
Cuisine Frans
Servings 4 personen
Calories 75 kcal

Equipment

  • pan
  • keukenmachine
  • wok
  • stamper

Ingredients
  

  • 750 gram aardappel iets kruimelig
  • 3 stuk venkel
  • 2 stuk ui
  • 1 potje dille

Instructions
 

  • kook de aardappelen in 20 minuten gaar met wat zout erin
  • neem de venkel
    Venkelpuree 2
  • pijpstelen eraf
    Venkelpuree 3
  • door de midden snijden
    Venkelpuree 4
  • kop eraf
    Venkelpuree 5
  • kont eraf
    Venkelpuree 6
  • vermaal met keuken machine
    Venkelpuree 7
  • vermaal 2 uien in de keukenmachine
    uien
  • bak de uien moes in de wok
    Venkelpuree 8
  • doe de venkel erbij
    Venkelpuree 9
  • pak de dille
    Venkelpuree 10
  • strooi de dille over het geheel
    Venkelpuree 11
  • stamp de aardappel
    Venkelpuree 12
  • boter erbij
    Venkelpuree 13
  • venkel en de ui erbij
    Venkelpuree 14
  • beetje melk erbij
    Venkelpuree 15
  • klaar om te serveren
Keyword pureen, venkelpuree
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Gepaneerde karbonaden
10 mei 2024
Heerlijk gepaneerde karbonaden.gebraden vanuit de pan
Tortilla Boursin,salami en veldsla
07 oktober 2023
Heerlijke Tortilla Boursin en salami
Gyoza Japans dumpling
16 augustus 2023
Gyoza Japans dumpling
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
05 augustus 2023
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
slagroom knoflookboter
02 augustus 2023
Heerlijke slagroom knoflookboter voor op toast of stokbrood
Rookworst spek shots
05 juli 2023
rook worst met boursin en ontbijtspek
Gevulde kippenbol
28 juni 2023
Gevulde kippenbol Heerlijke gevulde kipfilet met gehakt en groenten. Een leuke nieuwe presentatie waarin...
Pickled eggs
29 april 2023
Pickled eggs, gepekelde uien
Gekruide kip met mie of tortilla
05 april 2023
Gekruide kip met Mie of tortilla
Varkenshaas met spek en kastanjechampignons uit de oven
15 maart 2023
Varkenshaas met spek en kastanjechampignons uit de oven
0
Ik zie u idee / melding graag te gemoed , Geef uw commentaar hier.x