Bakken

Bakken 

is een kooktechniek waarbij men het voedsel in een pan of koekenpan laat garen en bruin worden. Om aanbranden te voorkomen wordt in de pan boterolievloeibare margarine of ander vet gedaan.

het bakken kan op hoog en middelhoog vuur. Als vetvrij alternatief kan een teflon vel gebruikt worden (verkrijgbaar bij de meeste huishoudwinkels), er hoeft dan geen vet toegevoegd te worden. Het bakken kan plaatsvinden in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van bijvoorbeeld vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Met bakken wordt ook bedoeld het in de oven bereiden van broodgebak, zoals cakekoekjes etc. Braden onderscheidt zich van bakken door de langere gaartijd (op een lagere temperatuur) en meestal in een afgesloten pot.

Over ons nieuwste recepten

Shoarma alacha

Shoarma (Arabisch: شاورما, Hebreeuws: שווארמה) is een gerecht uit de keuken van het Midden-Oosten. De naam is een vertaling van het Turkseçevirme,[1]draaiend, met dezelfde betekenis als döner kebabdraaiend kebab. De naam duidt op het meestal verticaal opgestelde spit, waaraan plakken in specerijen gemarineerd lamsvleeskipkalkoen of rundvlees geroosterd wordt. Dit geroosterde vlees wordt in repen afgesneden en kleiner gesneden en in een pitabroodje of van het bord gegeten. In Nederland en België wordt ook varkensvlees gebruikt.

Shoarma bestaat uit reepjes gemarineerd vlees, te vergelijken met Griekse gyrosTurkse döner kebab of Mexicaanse taco al pastor. Shoarmazaken hebben een verticale grill waarbij op elkaar gestapelde plakken vlees op een spit aan alle kanten wordt geroosterd. De shoarma behoort vlak voor het opdienen gesneden te worden.

Het vlees wordt gemarineerd in azijn en specerijen als komijn (djintan)kardemomkaneel en nootmuskaat en gegeten met een saus zoals tzatziki (Grieks), cacık (Turks) of naar smaak tahini-, knoflook– of pepersaus. Bij shoarma wordt vaak rauwkost geserveerd, bijvoorbeeld uitomaat en kool. In plaats van het soms traditionele lamsvlees wordt ook wel kipkalkoen of rundvlees gebruikt. Alacha is een heerlijke variant met groente (met paprika, ui en champ. meegebakken). voor meer recepten en tips kijk op mijn keuken