BBQ

BBQ

BBQ

BBQ of barbecue vaak foutief als “barbeque” geschreven) is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniek wordt ook wel grillen genoemd.

Barbecueën wordt vaak aangegrepen voor een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten uitgenodigd. De combinatie van het buiten eten, zomers weer en bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat veel mensen barbecueën als een aangename bezigheid ervaren.

Geschiedenis

Toen in het Neolithicum het vuur werd ontdekt bracht dit verschillende nieuwe mogelijkheden voor de holenmens in die tijd. In combinatie met de uitvinding van het vuursteenmes kon vlees van het vel worden ontdaan, in stukken worden gesneden, en op een spit worden klaargemaakt. Dit zorgde ervoor dat het vlees makkelijker verteerd kon worden aangezien geroosterd vlees makkelijker verteerbaar is dan rauw vlees.

In de 17e eeuw waren rond de Caribische eilanden Franse en Engelse boekaniers actief. Ze namen van inheemse piraten de techniek over om vlees, vooral van varkens, langzaam te roosteren om het langer houdbaar te maken. Vermoedelijk is ook het woord, dat via het Spaanse barbacoa in het Engels terechtkwam, van Indiaanse afkomst: bijvoorbeeld bij de Taino-indianen betekent barabicu ‘het heilige vuurbed’.

Soorten

Vaak worden de warmte en het vuur van een barbecue, die nodig zijn om te roosteren, gemaakt door houtskool (al dan niet als briketten) aan te steken. Er zijn elektrische barbecues en gasbarbecues beschikbaar, die binnen kunnen worden gebruikt. Daarnaast zijn er pelletbarbecues, die worden gestookt op houtpellets met het gemak van een gasbarbecue.

Een aan de barbecue verwante techniek om te roosteren is het schwenkbraten. Hierbij wordt het vlees op een rooster gelegd en boven een open  vuur aan een ketting heen en weer geslingerd. Hetgeen een heerlijk effect geeft op het vlees

Picanha staartstuk runder biefstuk

staartstuk Picanha

Read More
Paul30 augustus 2020 0
Tags:

Kip ham kaas spekrol

kip filet met ham kaas en ontbijtspek

Read More
Paul15 juli 2020 0
Tags:

Gerookte whiskey cheeseburger

Deze burger heeft een echte rook en whiskey smaak.
Als je niet Geen whiskey drinkt dan proef je wel echt de smaak maar uiteraard niet de alcohol

Read More
Paul1 juni 2020 2
Tags:

Bierblik spek burger

Bierblik spek burger een 250 grams burger gehakt gevuld met spek bekleed

Read More
Paul1 juni 2020 3
Tags:

Bloemkoolbom met spek en gehakt

bloemkool omkleed met gehakt en spek

Read More
Paul27 april 2020 0
Tags:

Longhaas

Heerlijke longhaas een ware delicatesse

Read More
Paul16 februari 2020 0
Tags:

Bavet verborgen delicatesse

Bavet Bavet bakken 220 Gram Bavet1 peper1 zout Bevatte is vlees van de flank van het rund. In Nederland worden deze delen veelal verwerkt in producten zoals tartaar, maar amper

Read More
Paul10 september 2019 0
Tags:

Kip limoen frisse kip

Kip limoen

Read More
Paul14 april 2019 0
Tags:

Spekrol ,gehakt en kaas

Spekrol ,gehakt en kaas

Read More
Paul31 maart 2019 0
Tags:

BBQ Kip op Blik

Kip op bierblik

Read More
Paul24 maart 2019 1
Tags:

Gevulde champignons met gehakt in Ham

Gevulde champions met gehakt verpakt in Ham

Read More
Paul24 maart 2019 1
Tags: