BBQ

BBQ

BBQ

BBQ of barbecue vaak foutief als “barbeque” geschreven) is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniek wordt ook wel grillen genoemd.

Barbecueën wordt vaak aangegrepen voor een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten uitgenodigd. De combinatie van het buiten eten, zomers weer en bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat veel mensen barbecueën als een aangename bezigheid ervaren.

Geschiedenis

Toen in het Neolithicum het vuur werd ontdekt bracht dit verschillende nieuwe mogelijkheden voor de holenmens in die tijd. In combinatie met de uitvinding van het vuursteenmes kon vlees van het vel worden ontdaan, in stukken worden gesneden, en op een spit worden klaargemaakt. Dit zorgde ervoor dat het vlees makkelijker verteerd kon worden aangezien geroosterd vlees makkelijker verteerbaar is dan rauw vlees.

In de 17e eeuw waren rond de Caribische eilanden Franse en Engelse boekaniers actief. Ze namen van inheemse piraten de techniek over om vlees, vooral van varkens, langzaam te roosteren om het langer houdbaar te maken. Vermoedelijk is ook het woord, dat via het Spaanse barbacoa in het Engels terechtkwam, van Indiaanse afkomst: bijvoorbeeld bij de Taino-indianen betekent barabicu ‘het heilige vuurbed’.

Soorten

Vaak worden de warmte en het vuur van een barbecue, die nodig zijn om te roosteren, gemaakt door houtskool (al dan niet als briketten) aan te steken. Er zijn elektrische barbecues en gasbarbecues beschikbaar, die binnen kunnen worden gebruikt. Daarnaast zijn er pelletbarbecues, die worden gestookt op houtpellets met het gemak van een gasbarbecue.

Een aan de barbecue verwante techniek om te roosteren is het schwenkbraten. Hierbij wordt het vlees op een rooster gelegd en boven een open  vuur aan een ketting heen en weer geslingerd. Hetgeen een heerlijk effect geeft op het vlees