Zalm tartaar

Vis

Vis 

als voedsel kan onderscheiden worden in zoutwatervis, zoetwatervis en trekvis. Deze kunnen vervolgens weer worden onderverdeeld in magere- en vette vis. Platvis en rondvis is een indeling naar vorm.[1] Van de ongeveer 30.000 soorten vissen wordt een betrekkelijk klein aantal gevangen en bereid als voedsel. Andere zeedieren als kreeftmosselen en inktvis worden ook wel als ‘vis’ aangeduid, hoewel deze dieren biologisch geen vissen zijn.

Gebruik

Vis wordt vaak als (onderdeel van een) maaltijd zoals lunch of avondmaaltijd gegeten. Ook eet men visproducten als tussendoortje zoals Hollandse nieuwekibbeling of kuit op een toastje. Vis kan worden gebakkengebraden (in de oven), gegrild (eventueel op de barbecue) of gestoomd worden bereid. In sommige Aziatische landen wordt vis rauw gegeten maar in de Europese landen vrijwel nooit, soorten die niet worden gebakken of gekookt, worden gedroogd, gepekeld of gerookt, wat een conserverende werking heeft. Ook haring wordt niet rauw gegeten, maar heeft een zeker conserveringsproces ondergaan.