Categorie: Aziatische keuken
alles wat met de Aziatische keuken te maken heeft wordt in deze rubriek geplaatst zodat er beter kan worden gefilterd
Roy’s pittige nasi goreng
Ontdek een spannende kijk op traditionele nasi goreng met Roy’s pittige recept, perfect voor liefhebbers van avontuurlijk eten.
Gyoza Japans dumpling
Gyoza Japans dumpling
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
Gele curry rijst met varkenshaas en krokant gebakken spekjes
Gele curry rijst met varkenshaas en krokant gebakken spekjes
Thaise Panang curry met kip
Thaise Panang curry met kip
Zoete spek met witte rijst
Heerlijke zoet spek met witte rijst
Ketjap tofu
gebakken tofu in ketjap
Chinese hete soep (Suan la Tan )
Chinese hete soep (Suan la Tan ) heerlijke zoet zure hete soep
kip zoete zure ananas saus
kip zoete zure ananas saus
kokosnoot reuze garnalen met spinazie
Reuze garnalen gefrituurd in olie kokosmelk en spinazie saus
Thaise gele curry soep
Heerlijke romige Thaise gele curry soep
Zoete sambal
Zoete sambal, een heerlijke variant voor op de viatnameese loempia.Ik kocht deze sambal altijd bij een stalletje.Maar was steeds moeilijker…
Sambal oelek
Sambal is de Indonesische en Maleisische naam voor een condiment en ingrediënt dat, traditioneel gezien, bestaat uit gemalen Spaanse pepers, in Indonesië cabe of lombok genoemd (of rawit, de zeer hete kleine pepertjes)…
eier mie met kip ham en spek
Eier mie met kip ham katenspek en gehakt
Rempejek
Heerlijke pinda koekjes Rempejek
Sushi
Sushi kent veel verschillende soorten, waarbij rijst het ingrediënt is dat altijd terugkomt. De overige ingrediënten en hoe deze tot een eetbaar hapje gecombineerd worden bepalen vervolgens de soort sushi.
Maki
De bekendste soort sushi in het Westen is maki (巻), wat letterlijk gerold betekent. De rijst wordt samen met de overige ingrediënten op een vel nori gelegd en dan stijf opgerold in een cilinder van ongeveer drie centimeter in doorsnee. Daarna wordt de rol in meestal zes of acht plakjes gesneden. Er zijn meerdere soorten maki. Zo is futomaki een wat dikkere rol van ongeveer vier centimeter die behalve de rijst vaak drie verschillende andere vullingen kent. Hosomaki daarentegen is een dunnere rol van ongeveer twee centimeter doorsnee met meestal maar één andere vulling. Uramaki is een variant waarbij juist de overige ingrediënten in de nori gewikkeld worden en de rijst aan de buitenkant zit. Een in de westerse wereld veel gegeten Uramaki is de binnenstebuiten rol, zoals de California Roll. Een wat afwijkende vorm van maki ten slotte is temaki waar de rijst en andere ingrediënten niet gerold maar in een ongeveer tien centimeter lange puntzak van nori gestopt worden.
Nigiri
Nigiri (握り) betekent letterlijk pakken of vormen in de hand, en is het bekendste type sushi in Japan. Het is een soort sushi waarbij een klein bolletje rijst met de vingers gevormd wordt met daarbovenop een stukje rauwe vis gedrukt. Om dit bij elkaar te houden, in het geval van bijvoorbeeld gladde inktvis of paling, wordt er ook soms wel een dun reepje nori omheen gebonden. Temari is een variant van nigiri waarbij de rijst en de vis samen tot een balletje gerold worden. Wasabi is de bindende factor. De ‘gunkan’ (slagschip) vorm heeft een dikke band van nori om de shari (rijstbal), zodat de kleine en/of glibberige stukken (zalmeitjes) op de rijst blijven liggen.
Oshi
Gewoonlijk in Japan genoemd als Oshi-zushi, wat fijngedrukte sushi betekent. Bij oshi (押し) wordt de sushi in een houten bakje tot rechthoekige blokjes geperst, waarbij in het midden tussen de rijst vaak groente of een reepje nori komt en de vis of andere zeevruchten bovenop. In tegenstelling tot de meeste sushisoorten die hun oorsprong in Tokio kennen, is oshi afkomstig uit Osaka, de tweede stad van Japan.
Inari
Inari (稲荷) is een minder bekende soort sushi waarbij de rauwe vis volledig afwezig is. In plaats daarvan is het enkel de sushirijst die in een klein zakje van gefrituurde tofoe (genaamd aburaage) gestopt wordt. Vaak bevat de aburaage veel olie na het frituren. Daarom wordt deze nog kort gekookt om het vetpercentage te verlagen. Vervolgens wordt het even gekookt in soyasaus en dashi saus. Na het afkoelen wordt de rijst pas toegevoegd.
Chirashi
Chirashi (ちらし) betekent verspreiden en is een andere soort sushi die nogal afwijkt van de meer bekendere vormen zoals maki en nigiri. Bij chirashi wordt een kom met rijst gevuld, waarna de overige ingrediënten toegevoegd worden. Dit kan ongekookt, waarbij de vis en groenten meestal bovenop gelegd worden, maar ook kunnen ze gekookt door de rijst heen gemengd worden. Er zijn echter behalve de rijst geen vaste overige ingrediënten en binnen Japan zijn er veel regionale verschillen.
Wonton kip en knoflook garnalen
Heerlijk gevulde wonton met kip en knoflook garnalen
Teriyaki saus
Teriyaki (Japans: 照り焼き, テリヤキ) is een Japanse kooktechniek, waarbij gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale…
Risolles
Risolles gevulde pannenkoek gefrituurd
Loempia met kip
Een loempia is een van oorsprong Chinees gerecht dat onder meer ingang heeft gevonden in de Filipijnse, Indonesische, de Vietnamese, de Cambodjaanse en de Thaise keuken. Er zijn veel varianten. Meestal worden loempia’s als voorgerecht of snack gegeten.