Thaise Panang curry met kip
Posted in Aziatische keuken

Thaise Panang curry met kip

Thaise Panang curry met kip

zoete spek met witte rijst
Posted in Aziatische keuken

Zoete spek met witte rijst

Heerlijke zoet spek met witte rijst

Ketjap tofu
Posted in Aziatische keuken

Ketjap tofu

gebakken tofu in ketjap

Chinese hete soep (Suan la Tan )
Posted in Aziatische keuken Soepen

Chinese hete soep (Suan la Tan )

Chinese hete soep (Suan la Tan ) heerlijke zoet zure hete soep

kip zoete zure ananas saus
Posted in Aziatische keuken kook gerecht sauzen

kip zoete zure ananas saus

kip zoete zure ananas saus

kokosnoot reuze garnalen met spinazie
Posted in Aziatische keuken Vis

kokosnoot reuze garnalen met spinazie

Reuze garnalen gefrituurd in olie kokosmelk en spinazie saus

Thaise gele curry soep
Posted in Aziatische keuken Soepen

Thaise gele curry soep

Heerlijke romige Thaise gele curry soep

zoete sambal
Posted in Aziatische keuken sauzen

Zoete sambal

Zoete sambal, een heerlijke variant voor op de viatnameese loempia.Ik kocht deze sambal altijd bij een stalletje.Maar was steeds moeilijker…

sambal oelek
Posted in Aziatische keuken sauzen

Sambal oelek

Sambal  is de Indonesische en Maleisische naam voor een condiment en ingrediënt dat, traditioneel gezien, bestaat uit gemalen Spaanse pepers, in Indonesië cabe of lombok genoemd (of rawit, de zeer hete kleine pepertjes)…

eiermie
Posted in Aziatische keuken

eier mie met kip ham en spek

Eier mie met kip ham katenspek en gehakt

Rempejek
Posted in Aziatische keuken Bijgerecht

Rempejek

Heerlijke pinda koekjes Rempejek

Sushi
Posted in Aziatische keuken Vis

Sushi

Sushi kent veel verschillende soorten, waarbij rijst het ingrediënt is dat altijd terugkomt. De overige ingrediënten en hoe deze tot een eetbaar hapje gecombineerd worden bepalen vervolgens de soort sushi.

Maki
De bekendste soort sushi in het Westen is maki (巻), wat letterlijk gerold betekent. De rijst wordt samen met de overige ingrediënten op een vel nori gelegd en dan stijf opgerold in een cilinder van ongeveer drie centimeter in doorsnee. Daarna wordt de rol in meestal zes of acht plakjes gesneden. Er zijn meerdere soorten maki. Zo is futomaki een wat dikkere rol van ongeveer vier centimeter die behalve de rijst vaak drie verschillende andere vullingen kent. Hosomaki daarentegen is een dunnere rol van ongeveer twee centimeter doorsnee met meestal maar één andere vulling. Uramaki is een variant waarbij juist de overige ingrediënten in de nori gewikkeld worden en de rijst aan de buitenkant zit. Een in de westerse wereld veel gegeten Uramaki is de binnenstebuiten rol, zoals de California Roll. Een wat afwijkende vorm van maki ten slotte is temaki waar de rijst en andere ingrediënten niet gerold maar in een ongeveer tien centimeter lange puntzak van nori gestopt worden.

Nigiri
Nigiri (握り) betekent letterlijk pakken of vormen in de hand, en is het bekendste type sushi in Japan. Het is een soort sushi waarbij een klein bolletje rijst met de vingers gevormd wordt met daarbovenop een stukje rauwe vis gedrukt. Om dit bij elkaar te houden, in het geval van bijvoorbeeld gladde inktvis of paling, wordt er ook soms wel een dun reepje nori omheen gebonden. Temari is een variant van nigiri waarbij de rijst en de vis samen tot een balletje gerold worden. Wasabi is de bindende factor. De ‘gunkan’ (slagschip) vorm heeft een dikke band van nori om de shari (rijstbal), zodat de kleine en/of glibberige stukken (zalmeitjes) op de rijst blijven liggen.

Oshi
Gewoonlijk in Japan genoemd als Oshi-zushi, wat fijngedrukte sushi betekent. Bij oshi (押し) wordt de sushi in een houten bakje tot rechthoekige blokjes geperst, waarbij in het midden tussen de rijst vaak groente of een reepje nori komt en de vis of andere zeevruchten bovenop. In tegenstelling tot de meeste sushisoorten die hun oorsprong in Tokio kennen, is oshi afkomstig uit Osaka, de tweede stad van Japan.

Inari
Inari (稲荷) is een minder bekende soort sushi waarbij de rauwe vis volledig afwezig is. In plaats daarvan is het enkel de sushirijst die in een klein zakje van gefrituurde tofoe (genaamd aburaage) gestopt wordt. Vaak bevat de aburaage veel olie na het frituren. Daarom wordt deze nog kort gekookt om het vetpercentage te verlagen. Vervolgens wordt het even gekookt in soyasaus en dashi saus. Na het afkoelen wordt de rijst pas toegevoegd.

Chirashi
Chirashi (ちらし) betekent verspreiden en is een andere soort sushi die nogal afwijkt van de meer bekendere vormen zoals maki en nigiri. Bij chirashi wordt een kom met rijst gevuld, waarna de overige ingrediënten toegevoegd worden. Dit kan ongekookt, waarbij de vis en groenten meestal bovenop gelegd worden, maar ook kunnen ze gekookt door de rijst heen gemengd worden. Er zijn echter behalve de rijst geen vaste overige ingrediënten en binnen Japan zijn er veel regionale verschillen.

Wonton
Posted in Aziatische keuken Snack

Wonton kip en knoflook garnalen

Heerlijk gevulde wonton met kip en knoflook garnalen

teriyaki saus
Posted in Aziatische keuken sauzen

Teriyaki saus

Teriyaki  (Japans: 照り焼き, テリヤキ) is een Japanse kooktechniek, waarbij gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale…

Risolles
Posted in Aziatische keuken Snack

Risolles

Risolles gevulde pannenkoek gefrituurd

loempia
Posted in Aziatische keuken Snack

Loempia met kip

Een loempia is een van oorsprong Chinees gerecht dat onder meer ingang heeft gevonden in de Filipijnse, Indonesische, de Vietnamese, de Cambodjaanse en de Thaise keuken. Er zijn veel varianten. Meestal worden loempia’s als voorgerecht of snack gegeten.

Ku Lu Yuk
Posted in Aziatische keuken

Ku lu yuk met ananas en witte rijst

Ku lo yuk (ook wel geschreven als: koe lu/loe/lou/low yok/yoek) is een Chinees gerecht dat populair is in de Kantonese keuken bestaande uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, vaak gecombineerd met onder andere ananas, paprika en ui.

Het gerecht was al in de 18e eeuw in Kanton bekend.

Een traditioneel gerecht uit de Jiangsu keuken genaamd Varkensvlees in een suiker-met-azijnsaus (糖醋里脊; pinyin: táng cù lǐjǐ) wordt beschouwd als haar voorloper.
De kipvariant is ‘koe lu kai’, die in de Verenigde Staten bekendstaat als ‘sweet and sour chicken’

Mini rijsttafel
Posted in Aziatische keuken

Mini rijst tafel 2

Mini rijsttafel 2 De rijsttafel is een combinatie van rijstschotels en bijgerechten uit de Indonesische keuken en Indische keuken, ontstaan in Nederlands-Indië, aangepast aan de Europese smaak. Er…

Koreaans-gehakt
Posted in Aziatische keuken

Koreaans gehakt

koreaans gehakt heerlijk gekrijd

Hete boontjes
Posted in Aziatische keuken

Hete boontjes

Hete boontjes en zoete chilisaus met sambal